Η ραγδαία αύξηση του διαδικτύου με την υψηλή έλλειψη χρόνου, οδήγησαν τους καταναλωτές στην πιο εύκολη λύση. Να αγοράζουν ότι επιθυμούν , από όπου κι αν βρίσκονται δίχως τον περιορισμό ωραρίου ενός φυσικού καταστήματος.
Τα e-shops δίνουν το πλεονέκτημα της άνετης και άμεσης αγοράς ενός προϊόντος.
Επιπρόσθετα, δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει έρευνα αγοράς ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα από εκατοντάδες καταστήματα , αναζητώντας αυτό που ψάχνουν με σύνηθες κριτήριο την τιμή.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που το e-shop είναι παγίδα;
Από την άλλη μεριά όμως, πλέον ρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές αγορές.
Υπάρχει η πιθανότητα να πέσουμε θύματα απάτης ή ακόμη και να χάσουμε τα χρήματα μας.
Οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσετε:
- E-shops που δεν υπάρχουν ( Scam e-shop)
Καταρχάς, δεν είναι λίγες οι φορές που κατά την αναζήτηση σας στο διαδίκτυο , βρήκατε ένα e-shop που προσφέρει το προϊόν που επιθυμείτε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή συγκριτικά με άλλα. Υποθέστε ότι τελικά προχωρήσατε σε παραγγελία, κάνατε την πληρωμή και περιμένετε με ανυπομονησία να παραλάβετε. Και τελικά η παραγγελία σας δεν ήρθε ποτέ και τα χρήματα σας “έβγαλαν φτερά”.
- E-shops στέλνουν ελαττωματικά ή μη ανταποκρινόμενα προϊόντα:
Επιπλέον, πιθανό είναι να παραλάβετε προϊόν το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παραγγείλατε ( λάθος μέγεθος, χρώμα, ποιότητα) ή ακόμα και να παραλάβετε εντελώς άλλο προϊόν. Κάνετε προσπάθειες να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση αλλά δεν λαμβάνετε καμία απάντηση ούτε στις κλήσεις, ούτε στα email. Πιθανότατα ακόμη και η διεύθυνση να μην υπάρχει.
- Υποκλοπή Τραπεζικών Στοιχείων
Με την μέθοδο πληρωμής μέσω κάρτας, τα υποτιθέμενα e-shops , μπορούν κλέψουν ολοκληρωτικά τα τραπεζικά σας στοιχεία και όχι μόνο το ποσό συναλλαγής. Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική από τα προηγούμενα γιατί στόχος είναι η ολική κλοπή των στοιχείων σας.
Συμβουλές για να πραγματοποιήστε τις αγορές σας με ασφάλεια!
Τι πρέπει να προσέξετε;
Έλεγχος της Ιστοσελίδας
Εάν η επιχείρηση , από την οποία θέλετε να αγοράσετε σας είναι άγνωστη ή έχει εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα σχετικά με αυτή.
Ελέγξετε τις αξιολογήσεις από άλλους πελάτες ( δώστε βάση στις τυχόν αρνητικές)
Ελέγξτε αν υπάρχει παρουσία του e-shop στα social media.
Ελέγξετε αν αναγράφονται εντός του e-shop:
- στοιχεία διεύθυνσης (η ύπαρξη φυσικού καταστήματος είναι θετική)
- τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλεφωνο , email κλπ)
E-shops με Πιστοποιητικά Ασφαλείας (SSL)
Τα ασφαλή ηλεκτρονικά καταστήματα , χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες κρυπτογράφησης , ώστε η πληροφορία που στέλνει ο χρήστης να αποκρυπτογραφείται , όπως ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας, με σκοπό να αποτρέψει τους πιθανούς hackers από την απόκτηση του.
Προτείνεται να ελέγξετε το URL .
Είναι προτιμότερο να ξεκινάει με https ή shttp , διότι χρησιμοποιεί SSL (Secure Sockets Layer) για να είναι ασφαλής.
Επίσης και το κλειστό λουκετάκι, πριν από την διεύθυνση του ιστότοπου(url), είναι ένδειξη ασφάλειας! Έχετε κατά νου ότι , ακόμα και τα μη αξιόπιστα eshop , μπορούν να έχουν κατάληξη .gr ή .com ώστε να φαίνονται πιο αξιόπιστοι!
Κωδικοί Ασφαλείας
Πρόκειται για τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking σας, στις συνδρομές σας, ακόμη και στον υπολογιστή σας.
Προστατευτείτε απο τους επιτήδειους hackers , χρησιμοποιώντας έναν ασφαλή κωδικό , ο οποίος θα περιέχει σύμβολα , γράμματα και αριθμούς , τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.
Προσοχή! Μην μοιράζεστε του κωδικούς σας με τρίτους!
Μην χρησιμοποιείται για κωδικούς ευρέως γνωστές πληροφορίες , αριθμό τηλεφώνου, ημερομηνίες κλπ.
Κριτική Σκέψη
Αν νομίζετε ότι το site της επιχείρησης, σας φαίνεται ερασιτεχνικό , εντοπίσατε αρκετά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη ή ακόμη παρατηρήσατε πως οι κλήσεις μένουν αναπάντητες , ίσως να αναθεωρήσετε την αγορά σας.
Σίγουρα πρέπει να δώσετε προσοχή στην γλώσσα, διότι ξένοι hackers χρησιμοποιούν αυτόματους μεταφραστές για να μεταφράζουν κείμενα. Μπορεί να συναντήσετε προτάσεις που περιέχουν λέξεις άλλης γλώσσας εντός τους , δημιουργώντας ασαφές νόημα.
**Σε κάθε περίπτωση ένα συντακτικό ή ορθογραφικό λάθος , μη ύπαρξη φυσικού καταστήματος, δεν σημαίνει ότι το eshop είναι απάτη. Ένας συνδυασμός όλων ή των περισσότερων είναι επικίνδυνος.**
Tips
!! Αποφύγετε τις συναλλαγές όταν είστε συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα , καθώς είναι εύκολο να εισβάλλουν στο λογισμικό σας και να το μολύνουν ή ακόμη να υποκλέψουν προσωπικά σας στοιχεία.
!! Αν δείτε ότι ένα eshop , έχει πληρωμή μόνο με πιστωτική / χρεωστική κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα πρέπει να αναθεωρήσετε για την αγορά σας.